Нови сгради в строеж

Kalin
Мнения: 151
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Нови сгради в строеж

Непрочетено мнение от Kalin »

Почти са стигнали първенеца по височина.


Kalin
Мнения: 151
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Re: Нови сгради в строеж

Непрочетено мнение от Kalin »


Аватар
19
Site Admin
Мнения: 144
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

I-Tower на прицел

Непрочетено мнение от 19 »

И тези ги погнаха - третият "небостъргач" с проблеми и вторият със значителен напредък в строителството. Чудя се на какво ли се дължи - лоши проектни ръководители, калпави адвокати или увереност на инвеститора, че може и да не спази закона, ако се е "подсигурил" по втория начин. Не е нормално при проект от такъв мащаб да се допускат пропуски, които да доведат до спирането на строежа - прекалено голям разход е. А като се има предвид, че строителят си има договор със сериозен краен клиент, просто недоумявам.
Прокуратурата поиска проверка на небостъргач в центъра на София

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач I Tower в центъра на София, съобщават от прокуратурата. ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

В съобщението се посочва, че законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) трета категория са жилищни и смесени сгради с високо застрояване, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. Втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители.

„Проверката е от компетентността й и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие“, пише Върховната административна прокуратура.Тя е изискала и от главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.
„Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, включително постановени административни актове“, се казва в съобщението.

Строителството на 113-метровата сграда между площад „Македония“ и бул. „Христо Ботев“ срещу Министерството на земеделието започна през септември 2017 г. и в нея трябва да се помещава първият хотел на американската верига Marriott у нас. Проектът, в който са инвестирани 90 млн. евро, е на компанията I Tower Development, изцяло собственост на италианското холдингово дружество Finvis. След завършването си I Tower трябва да се превърне в третата по височина сграда в София след Capital Fort и Sky Fort.

I Tower е поредната висока сграда, около която възникват проблеми с разрешението за строеж. Миналата година покрай „Апартаментгейт“ избухна скандал и около строителното разрешително на небостъргача „Златен век“ на компанията Артекс в столичния квартал „Лозенец“.

През април м. г. ДНСК спря за постоянно изграждането на високата сграда, а мотивите бяха свързани с нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Софийският административен съд обаче счете, че в момента на издаването на заповедта на ДНСК за спиране на строежа посочените в нея нарушения вече са били отстранени. Освен това според съда констатираните пропуски налагали частично, а не цялостно спиране на строителната дейност.

Впоследствие ДНСК обжалва решението на съда пред Върховния административен съд, който все още не се е произнесъл окончателно по казуса.

Публикувай отговор