Търговски вериги

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

Търговски вериги

Непрочетено мнение от 19 »

Отново се дава гласност на една отдавнашна тема - за присъствието на български храни на рафтовете на големите вериги. Сега Министерството на земеделието и храните е подело законодателни инициативи, които да принудят търговците да изкупуват български храни и да ги предлагат на потребителите като на рафтовете на хранителните магазини има квоти само за български плодове и зеленчуци.

По-подробно за инициативите:
Министър Танева: Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство

Търговските вериги се опитват да се измъкнат със следното предложение:
Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си

Уловката, която не личи в заглавието, е, че пазарите ще действат само за времето на извънредното положение, а после - по старому.

Пазарните екстремисти от ИПИ (не го пиша в негативен контекст) са на мнение, че всяко вмешателство на държавата в бизнеса на търговските вериги ще нанесе повече вреди отколкото ползи.
Квотите за български стоки правят мечешка услуга и на производителите, и на потребителите
- към анализа на сайта на ИПИ.

Истината е, че без държавна подкрепа, нашите производители няма как да се конкурират с по-топлите страни, където разходите за осигуряване на оптимални условия за отглеждане на плодове и зеленчуци по отношение на топлина и слънчево греене, са значително по-ниски през по-голямата част от годината.
Но колкото и да му помагаш на производителя на домати, няма как да му излезе сметката, ако някой не му плаща напълно отоплението на оранжериите в студените месеци от годината. Варианти има, но не са за тази тема.

Въпросът е, склонен ли е потребителят да плаща повече за по-качествени и вкусни плодове и зеленчуци? Няма еднозначен отговор - някои да, други не.
Мога да направя сравнение с млечните продукти - сирене, кашкавал и мляко. От доста години търговските вериги имат обособени щандове за т.нар. био продукти, цената на които е около 2 пъти по-висока от тази на "не-био" продуктите. И тези щандове оцеляват, а и често ги намирам полупразни, което ще рече, че продуктите имат пазар и хората ги купуват.

Дано в спора между търговци и министерство се стигне до вариант, изгоден за всички страни. Има такива.

Kalin
Мнения: 267
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Re: Търговски вериги

Непрочетено мнение от Kalin »

Спомням си едно време като започнаха да навлизат межуднародните вериги изискваха от нашите производители на храни да слагат бар код на опаковките си. Голям вой беше.
Хубавите неща не стават лесно и често срещат съпротива.

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

Re: Търговски вериги

Непрочетено мнение от 19 »

Приеха го. Да видим как ще работи.
Търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители

Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Това стана по време на извънредно заседание на Министерския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.

Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

От Министерството на земеделието и храните

Kalin
Мнения: 267
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Re: Търговски вериги

Непрочетено мнение от Kalin »

Не е точно по темта, но пак е свързано с търговията на дребно.

Копирам тук само двете графики. Текстовата част е на сайта.
Въобще не мисля, че тази статистика трябва да ни притеснява. На запад са достигнали до крайности като да влезеш в магазин за мебели, техника и др. и да намериш само каталози по рафтовете.
Няма как да си избереш стол, без да го изпробваш като седнеш в него.
За техниката не важи толкова, и макар че винаги си правя проучванията в интернет преди да се спра на продукт, предпочитам да си го купя от магазина.
За дрехите да не говорим - има много комични ситуации. :D

Аватар
Смърфа
Мнения: 54
Регистриран на: Пон Апр 06, 2020 9:35 pm
Местоположение: København/Варна
x 26
x 36
Обратна връзка:

Re: Търговски вериги

Непрочетено мнение от Смърфа »

Мен не ми допада чакането. Ако искам да си купя нещо, значи искам сега. Да чакам 2-3 седмици малко ме убива. А дрехи съм купувал онлайн, но не често. Най-вече стоки, които нямат магазини - Raspberry Pi и т.н.
Търси се: Стара жена, ограбена и изхвърлена от дома ѝ. Съсухрена, силно прегърбена и с трескаво горящи очи. Не помни коя е, но често плаче и вика децата си. Винаги носи дрипаво зелено палто и избеляла червена забрадка. На един от пръстите ѝ има златна халка с гравирано "Свобода или смърт". Името ѝ е България.

Kalin
Мнения: 267
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Re: Търговски вериги

Непрочетено мнение от Kalin »

За каква стока си чакал 2-3 седмици?

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

Re: Търговски вериги

Непрочетено мнение от 19 »

Доста се чудих дали заслужава нова тема, но засега май не.
Държавата е тръгнала да бори олигопола на Лукойл. Тепърва има да видим в чий интерес - как ще се управлява новата фирма и дали ще остане за дълго държавна.
100 държавни бензиностанции ще продават горива с минимална надценка

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива е целта на държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта. Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Припомняме, че Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна.

По думите на Горанов държавните бензиностанции ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.
Цялата статия - на сайта.

Kalin
Мнения: 267
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Re: Търговски вериги

Непрочетено мнение от Kalin »

Държавата напомня на петролния олигопол да си наляга парцалите.
Все по-интересно става. Пълната статия - на сайта.
КЗК запечата помещенията на Българската петролна и газова асоциация


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщават от антимонополния регулатор.

Акцията е предприета в рамките на образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения, свързани с недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка за това как се определят цените на масовите автомобилни горива преди месец. Беше обявено, че ще бъдат проверени всички етапи - от производството до бензиностанцията. Повод за образуваното производството e постъпил сигнал от Върховната административна прокуратура (ВАП), според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%).

Публикувай отговор