Енергийни цени

Kalin
Мнения: 132
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 22
x 25

Енергийни цени

Непрочетено мнение от Kalin »

Доста скромно в някои градове...
КЕВР обяви по-ниските цени на парното и топлата вода от днес

По-ниската цена на руския природен газ вече ще се отразява и в цените на парното и на топлата вода в България. Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия в страната ще е 21.84% от 1 април 2020 г.

От тази дата цената на руския природен газ за страната ни се понижава с 42.78%. Намалението на цената е съгласно променените условия по договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт”, като са отразени всички настъпили към 31.03.2020 г. промени в котировките, отбелязват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Ценовите решения бяха оповестени от председателя на Комисията доц. Иван Иванов чрез онлайн изявление. Така според новите цени на топлинната е енергия в София тя ще е с 26.47 % по-евтина, във Враца – с 22.52%, в Пловдив - с 12.11%, в Плевен - с 15.65%, в Бургас – с 17.30%, във Варна – с 8.27%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 17.54% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 16.88%.

Регулаторът прие решение за утвърждаване цената за месец април, по която общественият доставчик продава природен газ за крайните снабдители и за лицата с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената цена на природния газ е 25.25 ст. за MWh сравнение с действаща през първите 3 месеца на 2020 г. – 44.44 лв. Намалението е с 18.84 лв., което е намаление с близо 43%.

С решението си Комисията утвърди от 1 април 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 27.91%. Същевременно средната прогнозна пазарна цена на електрическата енергия се запазва в размер на 90.49 лв./MWh.

Цената на тока

Комисията прие и решение за цените на електрическата енергия във връзка с изменението на цените на природния газ от 1.04.2020 г. След извършен анализ Комисията реши тези цени да не бъдат изменяни и те остават на сегашните си нива. В мотивите към решението регулаторът посочва, че намалението на преференциалните цени и премии на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от дружествата в сектор „Топлоенергетика“, ще компенсира разходи в същия размер на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ към НЕК във връзка с изкупуване от обществения доставчик на осигуряваните от „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД допълнителни количества електрическа енергия за регулирания пазар за периода 29.01.2020 г. – 30.06.2020. По тези причини не се променя сегашната „цена за задължения към обществото“ от 19.57 лв./MWh, като не се изменя и цената на електрическата енергия.

Относно процедурата по промяна на Закона за енергетиката, с която КЕВР трябваше да бъде упълномощена да се произнесе за ценови решения със задна дата, Комисията все още очаква работната група да даде предложения.

"КЕВР няма првомощие за произнасяне на ценови решения със задна дата. Законът трябва да мине през Народното събрание и да влезе в сила, Тогава Комисията ще изпълни законовите разпоредбите така, както са заложени. КЕВР изпълнява ангажиментите си по наистина коректен начин", заключи Иванов.

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 129
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 28
x 17

Re: Енергийни цени

Непрочетено мнение от 19 »

Колкото повече се карат, толкова по-добре за потребителя. Лошото е, че потребителят не може да се възползва, щото си седи вкъщи и не потребява.
Срещата на ОПЕК+ се отлага заради нови търкания между Русия и Саудитска Арабия

ОПЕК и Русия отлагат планираната за понеделник среща за по-късно следващата седмица, съобщават източници от картела, цитирани от Ройтерс, на фона на задълбочаването на спора между Москва и Саудитска Арабия за това кой е виновен за срива на цените на петрола.

Срещата се отлага въпреки натиска на американския президент Доналд Тръмп Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците й, известни като ОПЕК+, да стабилизират спешно глобалните петролни пазари.

ОПЕК+ работи по безпрецедентно свиване на петролния добив, равняващо се на около 10% от световните доставки или 10 млн. барела дневно. Страните членки очакват това да е глобално усилие, включващо и САЩ.

Цените на петрола достигнаха 18-годишно дъно на 30 март заради намаляващото търсене, причинено от блокадата в редица страни за овладяване на пандемията от коронавирус, и провала на ОПЕК и други страни производителки начело с Русия да удължат предишно споразумение за намаляване на добива, което изтече на 31 март.

Вашингтон обаче все още не е поел ангажимент за съвместните усилия, а вчера руският президент Владимир Путин обвини Саудитска Арабия за срива на цените, предизвиквайки твърд отговор от Рияд днес.
Цялата статия - на сайта

Kalin
Мнения: 132
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 22
x 25

Re: Енергийни цени

Непрочетено мнение от Kalin »

Пак сме уникални - навсякъде потреблението на електроенергията пада, само у нас се вдига.
Миналата година май месец беше необичайно студен, а април си беше нормален. Интересно как ще е тази година.
Цитирал съм частично - предимно нещата касаещи България.
Ако има някой в сегашната ситуация, който истински да се радва на априлския сняг и очертаващото се по-студено време през първия месец от пролетта, то това са производителите на електроенергия и дистрибуторите на природен газ. Накратко - енергийният сектор. Извънредно ниските температури през това време на годината водят до извънредно високо потребление на енергоресурси, което до голяма степен компенсира ефектите от спрялата на пауза икономика и въобще блокирания обществен живот.

Разбира се, печалбата за едни е разход за други - в случая всички потребители, много от които със сигурност ще имат и проблем с доходите. Но именно студеното време през последните две седмици е спасителната сламка за българската енергетика. Въпреки спрелите заводи и фабрики, празните офиси, неработещите хотели и ресторанти и т.н. потреблението на ток в страната не само не намалява, а дори е по-високо спрямо същия период на 2019 г. Това обаче е краткосрочно състояние, което скоро ще се промени.

Изображение

В повечето останали европейски пазари понижението на борсовите цени на тока е между 20 и 30 процента. Изключение прави единствено България, където спадът на годишна база през март е 19.4% (най-малкото в целия ЕС, включително Сърбия). Основната причина за това е споменатото вече по-студено време и фактът, че за разлика от Италия и Западна Европа като цяло, битовите потребители масово ползват именно ток, а не природен газ за отопление. И все пак мощностите в страната не са натоварени - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която работи основно за битовия сегмент, е активирала само два от осемте си блока, при това малките, и работи с 22% от мощността си.

Всъщност ниските борсови цени на тока ще доведат до истински финансов удар за производителите, които продават на свободния пазар. Такава например е АЕЦ "Козлодуй", която генерира печалбата си именно от сделки на Българската независима енергийна борса. Освен това по информация на "Капитал" заради срива на цените на борсата част от дългосрочните договори на ядрената централа с търговци на ток, сключени в края на 2019 г. при цени от близо 100 лв./МВтч, вече не се изпълняват. И АЕЦ-ът е принуден да продава енергията си по актуалните сега тарифи от около 55 лв./МВтч в сегментите "Ден напред" или "В рамките на деня".

...

Още преди кризата с коронавируса цените на газа бяха стигнали изключително ниски стойности от около 9 евро/МВтч, като причините за това бяха сравнително топлата зима, голямото производство на LNG в САЩ и Китай, както и пониженото търсене в Азия. Сега обаче ситуацията е безпрецедентна - търговията на германския хъб TTF стигна до нива от малко над 7 евро/МВтч на 31 март. За сравнение, предоговорената цена на руския газ за България след намалението от 1 април с над 42% ще бъде над 13 евро/МВтч. Фючърсите на природния газ на Европейската енергийна борса (EEX) за април пък са за 6.8 евро/МВтч.

Анализ на Оксфордския институт за енергийни изследвания стига дори по-далече и прогнозира цени от около 6 евро/МВтч през лятото. Това е мотивирано с наличието на големи запаси и очакваното изключително слабо индустриално търсене в световен мащаб.

България също би следвало да усети това, тъй като цената на доставяния от "Газпром" руски газ вече включва и борсова компонента. Освен в "Топлофикация София" обаче газът не се ползва в друга голяма централа за производството на електроенергия и затова ефектът ще е минимален. Също така битовото потребление е изключително слабо развито.

Тези събития обаче може да поставят под въпрос реализацията на проекти като продължението на "Турски поток" през България и по-скоро не самото строителство, а използването им. Ако "Газпром" не успее да се конкурира с ниските цени по европейските газови хъбове, просто няма да има кой да купува руския газ и съответно транзит по въпросния газопровод няма да има. А това би затруднило изключително много изплащането му - "Булгартрансгаз" разчита да разплати общата цена от над 2.5 млрд. лв. към изпълнителя "Аркад" в следващите 10 години именно чрез приходите от транзитни такси.
Подробен анализ на европейския енергиен пазар - на capital.bg

Kalin
Мнения: 132
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 22
x 25

Re: Енергийни цени

Непрочетено мнение от Kalin »

Ново понижение на енергийните цени от 1 май - средно с 3,95%.

Природният газ поевтинява с 11,31%.
Намаляват се и пределните цени на топлоенергията както следва:
София - с 5,15 %
Враца – с 4,14%
Велико Търново - с 3,04 %
Бургас – с 2,97 %
Разград – с 2,90%
Плевен - с 2,62 %
Варна – с 1,30 %
Пловдив - с 1,08 %

Източник - КЕВР

Kalin
Мнения: 132
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 22
x 25

Re: Енергийни цени

Непрочетено мнение от Kalin »

КЕВР УТВЪРДИ ИЗМЕНЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ И МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2019 г.

Цената за периода 5.08-31.08.2019 г. е с 34,79 % по-ниска в сравнение с утвърдената от регулатора цена, за м. септември 2019 г. намалението е с 34,32%
Подробности - на сайта на КЕВР

Публикувай отговор