Електроенергетика

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

Електроенергетика

Непрочетено мнение от 19 »

Една много интересна карта на Света, която дава в реално време:

1. потоците на електроенергия през границите
2. моментните проценти консумация на електроенергия от възобновяеми източници и такива неотделящи СО2.
3. моментните проценти произведена електроенергия от възобновяеми източници и такива неотделящи СО2.

Също така, при избиране на страна, дава текущи данни за процента на участие на всички видове производства - ядрени, въглищни, газови, водни и вс. др. централи както и емисиите на СО2 за всяко от тях.

Най-много показани държави има в Европа, Южна Америка и Австралия.

https://www.electricitymap.org/?page=map

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

АЕЦ Белене

Непрочетено мнение от 19 »

Засега не отварям нова тема, но ако проектът тръгне реално, ще има.

Едно кратко видео, което обобщава събитията от последните дни, а именно подписването на меморандума за разбирателство с консорциума Росатом-Дженерал Електрик-Фраматом, които формират един от кандидатите.
https://bntnews.bg/f/video/o/1061/b9610 ... e501e0.mp4

Kalin
Мнения: 267
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Re: Електроенергетика

Непрочетено мнение от Kalin »

Много интересно на какви очаквания за потребление се основава тази стратегия.
Новите промишлени консуматори са все по-енергийно ефективни, домовете също се нуждаят от все по-малко енергия. Единственият голям потребител, който се задава на хоризонта, са електрическите коли, но този хоризонт в България не го виждам да е 2030 г., а доста по-далече, освен ако държавата почне да подпомага покупките на такива.
България планира да увеличи капацитета на ВЕИ с над 2,6 GW до 2030 г.

България планира да добави още 2645 MW инсталиран капацитет за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), предимно фотоволтаични централи, до 2030 г., в съответствие с целите на Европейския съюз (ЕС) за преход към зелена енергия, показва проект на националната стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт до 2030 г., публикуван на уебсайта на Парламента.

Този допълнителен капацитет включва 2174 MW соларни мощности, 249 MW вятърни паркове и 222 MW инсталации, използващи биомаса.

Според плана до 2030 г. делът на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на България трябва да достигне 27,1% в съответствие с целта на ЕС за 32%, съобщава SeeNews.

След десет години делът на ВЕИ в страната се очаква да достигне 30,3% при производството на електроенергия, 42,6% в сектора за отопление и охлаждане и 14,2% в транспорта.

България обаче няма намерение да спира своите въглищни електроцентрали поради важността на местната въглищна индустрия за енергийния сектор на страната, се изтъква в стратегията.

Общият инсталиран капацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” и ТЕЦ „Бобов дол“ е 3 848 MW, като само този на ТЕЦ „Марица Изток 2“ е 1610 MW. Тези централи са покрили 39% от брутното потребление на електроенергия в България през 2019 г., в сравнение с 37% за единствената атомна електроцентрала в страната АЕЦ “Козлодуй“.

България ще работи и за поддържане на експлоатацията на двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ „Козлодуй“ след изтичане на лицензите им съответно през 2027 и 2029 г., става ясно от документа.

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде лиценз за десетгодишно удължаване на експлоатацията на 5 и 6 блок на централата съответно през 2017 г. и 2019 г.

България ще продължи да развива своя ядрен сектор чрез изпълнението на проекта за изграждане на два нови ядрени блока, всеки с мощност от по 1000 MW, които да влязат в експлоатация след 2030 г., се казва в стратегията, позовавайки се на проект за изграждане на АЕЦ „Белене“.

През юни 2018 г. българският парламент упълномощи енергийния министър Теменужка Петкова да търси потенциални стратегически инвеститори, желаещи да изградят атомната електроцентрала в Белене. По-рано тази година руската корпорация за ядрена енергия "Росатом" подписа меморандум за разбирателство с френската Framatome и базираната в САЩ General Electric Steam Power за представяне на обща оферта за участие в търга за изграждане на АЕЦ "Белене" Освен "Росатом", Framatome и General Electric, в списъка на кандидатите за проекта влизат още китайската CNNC и Korea Hydro and Nuclear Power Corporation.

Публикувай отговор