Страница 1 от 1

Димитровград

Публикувано на: Пон Май 18, 2020 12:33 am
от Kalin
ТРИ ЗНАКОВИ ЗА ДИМИТРОВГРАД ПРОЕКТА ПОЛУЧИХА ФИНАНСИРАНЕ

Кметът на Община Димитровград Иво Димов сключи днес договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализацията на три знакови за града проекта - парк "Марица", културен дом "Химик" и ОДТ "Апостол Карамитев". Средствата за изпълнението им са на основание спечелени от общината проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Намеренията на местната власт да извърши цялостни ремонти и да реконструира трите обекта, бяха заложени още през 2015г., когато емблематичните за града места попаднаха под въздействието на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

Проект „Благоустрояване и реконструкция на парк Марица“ е на стойност 3 130 000.00 лв., от които 1 554 033.30 лв. собствено съфинансиране. Проектното предложение обхваща зона, която е естествено продължение на централната пешеходна зона на града и представлява представителен архитектурен ансамбъл. Обектът на интервенция е елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа - АТРИУМ.

В парк "Марица" ще бъдат възстановени и ремонтирани съществуващите алеи с полагането на плътен асфалтобетон – 50 000,00 м2. и поставени вибропресовани павета на входно пространство – 1 800,00 м2. Ще бъдат изградени три нови детски площадки за деца от 3 до 18 години с комбинирани детски комплекси, люлки, въртележки, занимателни вертикални панели, тунели, баскетболен кош, фитнес уреди и други. Нова интересна атракция ще е изграждането на приключенски кът и разширяване на скейтборд площадката. На брега на реката ще има красива ротонда, която е проектирана като естествен завършек на централната ос на алейната мрежа – подходящо място за отпочиване след дългата разходка и създаваща условия за разговори и наслаждаване на приятната гледка към реката и отсрещния хълмест бряг. Алейната мрежа ще бъде обогатена с близо 200 пейки с облегалки и ново ЛЕД осветление.

Проект „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев” е на обща стойност 2 454 455.00 лв., от които 368 168.00 лв. са собствено съфинансиране. Дейностите по проекта са за 30 месеца и предвиждат цялостен ремонт на залата на театъра и всички функционални системи, при привеждането им в съответствие с всички европейски норми и изисквания за съвременна модерна театрална зала.

Проектът „Реставрация и ремонт на Културен дом "Химик", включително прилежащи площи, гр. Димитровград“ е на обща стойност 3 719 102.00 лв. със срок на изпълнение 30 месеца. Съфинансирането за изпълнението на проекта от страна на общината е на стойност с 557 865.00 лв. от общото финансиране. Ще бъде извършен цялостен ремонт и реконструкция на обекта за превръщането на сградата в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти, конференции, изяви на самодейни танцови и певчески състави, кинопрожекции и основно обновяване на всички прилежащи площи.

И трите проекта са в реализация на Процедурата за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Димитровград, приет и одобрен от МРРБ през 2015г. и са част от приетата Инвестиционна програма на общината, която включва списък с обекти на интервенция, одобрен от Управляващия орган на ОПРР през 2016г.

Средствата са целеви и са насочени към подобряване на културната инфраструктура на общината и градската среда.

Re: Димитровград

Публикувано на: Нед Юни 07, 2020 11:08 pm
от Kalin
Тоя мост от 20 години се говори, че е пред срутване. Много се изненадах от тая новина.
С над 1.5 млн. лв. ремонтират мост в Димитровград

Oбществена поръчка за над 1.5 млн. лв. за укрепване и възстановяване на ​единия от мостовете над река Марица обяви община Димитровград.

Съоръжението е на булевард "Стефан Стамболов". Прогнозната стойност на поръчката е 1 544 835 лв. без ДДС. Продължителността й е 420 дни. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 15 т.м..

По ​моста се става връзката между центъра на града с кварталите от левия бряг на Марица - "Мариино“, "Вулкан" и "Черноконево" към Чирпан. Съоръжението е от три части. В началото и в края има по един едноотворен подлез със светъл отвор от по 6 метра, през които преминават черни пътища. Централната част е 7-отворна, монолитна, стоманобетонна конструкция, система "герберова греда" с отвори по 24.5 м - двата крайни отвора, и между тях пет отвора по 31 м​етра Общата дължина на моста, включително крилата на подлезите, е 236.1 м.