АМ Струма (София - Кулата/гръцка граница)

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 129
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 28
x 17

АМ Струма (София - Кулата/гръцка граница)

Непрочетено мнение от 19 »


Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. е насочена към развитието на основните видове транспорт – железопътен, пътен, воден, интермодален, както и на съвременни информационни системи за управление на трафика.

Общата дължина на автомагистрала „Струма“ от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/ Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Трасето на АМ „Струма“ лот 3 е с обща дължина от около 70 км, е разделено на три подучастъка:
Лот 3.1 „Благоевград – Крупник“ e с дължина 12.6 км. Предвидено е строителството на мостови съоръжения, надлези, селскостопански подлези, пътен подлез, пътен възел "Благоевград-юг" и голям пътен възел при град Симитли;

Лот 3.1 тунел „Железница“ е с дължина 4.4 км;

Лот 3.2 „Крупник – Кресна“ е с дължина 29.1 км;

При Лот 3.3 от магистралата между Кресна и Сандански, трасето е в близост до река Струма, като я пресича два пъти . Пресича последователно притоците на реките - Злинска и Цапаревска

В участъка между Кресна и Сандански има 3 пътни възела - п. в. „Кресна“, п. в. „Струмяни“ и п. в. „Сандански“, 25 големи съоръжения - мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези, както и 4 площадки за отдих.

Общият бюджет на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. е 1.9 млрд. евро (1.6 млрд. евро е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 288 млн. евро е българското съфинансиране).

Бенефициентите по програмата са държавните компании, отговорни за изграждане и поддръжката на големите инфраструктурни проекти в страната.
Крайните ползватели на проектите по оперативната програма обаче са всички граждани и гости на Република България.
От канала на ОПТТИ в youtube


Аватар
19
Site Admin
Мнения: 129
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 28
x 17

Re: АМ Струма (София - Кулата/гръцка граница)

Непрочетено мнение от 19 »


Аватар
19
Site Admin
Мнения: 129
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 28
x 17

Re: АМ Струма (София - Кулата/гръцка граница)

Непрочетено мнение от 19 »

Можем да теглим черта на тоя проект. Като гледам с какви темпове се строи тунел Шипка с бюджетни средства, този участък на магистралата няма да го има и през 2050 г. Каквото се построи от двете страни на участъка, това ще е. Жалко.
„Струма“ през Кресненското дефиле може да се строи с бюджетни пари
Продължението на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле все още не е ясно с какви пари ще се изгради – дали със средства от държавния бюджет или с евросредства от новия програмен период. Това стана ясно от отговор на журналистически въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, по време на съвместна инспекция с Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, относно напредъка на строежа на тунел „Железница“ и автомагистрала „Струма“.

Публикувай отговор