Еврозона

Kalin
Мнения: 267
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Еврозона

Непрочетено мнение от Kalin »

Горанов: Капиталовите буфери на една банка ни делят от чакалнята на еврозоната

Само една банка трябва да завърши докрай процеса по формиране на допълнителни капиталови буфери, за да може България да изпълни условията за присъединяване към т. нар. „чакалня“ на еврозоната, валутният механизъм ERM II. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на пресконференция с премиера Бойко Борисов и социалният министър Деница Сачева.

Горанов припомни, че след провеждане на стрес тестове на две български търговски банки бе препоръчано те да формират допълнителни капиталови буфери.

По думите на министъра едната го е изпълнила, а другата е готова на 70%, „с което и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно след изпълнение на 100% и на този план за допълнителни капиталови буфери ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз“, което е и условието за влизане едновременно в банковия съюз и ERM, каза министърът.
Повече - на сайта.

Лошото е, че тая банка е проблемна от доста години, а банковият ни надзор само гледа.

Аватар
Смърфа
Мнения: 54
Регистриран на: Пон Апр 06, 2020 9:35 pm
Местоположение: København/Варна
x 26
x 36
Обратна връзка:

Re: Еврозона

Непрочетено мнение от Смърфа »

Интересен коментар от бившия министър:

Последно промяна от 19 на Пон Апр 13, 2020 11:54 pm, променено общо 1 път.
Причина: Визуализирах видеото (вж. последния бутон вдясно). Кодът е [media]***[/media]
Търси се: Стара жена, ограбена и изхвърлена от дома ѝ. Съсухрена, силно прегърбена и с трескаво горящи очи. Не помни коя е, но често плаче и вика децата си. Винаги носи дрипаво зелено палто и избеляла червена забрадка. На един от пръстите ѝ има златна халка с гравирано "Свобода или смърт". Името ѝ е България.

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

Re: Еврозона

Непрочетено мнение от 19 »

Малко като сваляне на земята - маса народ се точи на парите от ЕЦБ, но забравят, че това няма да са подаръци.

Kalin
Мнения: 267
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Re: Еврозона

Непрочетено мнение от Kalin »

Поредните финансови двойкаджии, посегнали към общата софра. А тя софрата дори не е обща за тях все още. Много ми е любопитно какъв курс, сравнен със сегашния им, ще им заложат за ЕРМII. Да не се окаже, че икономиката им е един надут туристически балон.
Хърватската народна банка получи суап линия от 2 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) отпуска нова суап линия в размер на 2 млрд. евро на Хърватската народна банка с цел осигуряване на ликвидност. Това става ясно от сайта на ЕЦБ.

Линията ще бъде активна до края на 2020 г. или за „толкова дълго, за колкото е необходимо“. Ще се използва от търговските банки в случай на „пазарни сривове“ или сътресения. Максималният падеж за всяка експозиция ще бъде три месеца.

Линия за валутен суап е споразумение между две централни банки за обмяна на валута. Чрез нея дадена централна банка може да получи ликвидност в чуждестранна валута от централната банка, която я емитира – обикновено защото е необходимо да се предостави съответната валута на местни търговски банки.

ЕЦБ припомня, че Хърватия се подготвя активно за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II.

Всъщност, Хърватската народна банка се намесва за пореден път във валутния пазар, след като през март продаде общо 2,24 млрд. евро на търговските банки в опит да подкрепи отслабващата куна. Продажбата на евро от страна на Хърватска народна банка на междубанковия пазар беше първата подобна намеса от почти 5 години насам.

Необходимостта от нова суап линия показва нагледно защо хърватите толкова бързат да се присъединят към валутно-курсовия механизъм, но и повдига много въпроси около това с какъв курс ще бъдат приети.
Цялата статия - на сайта.

Публикувай отговор