Държавен бюджет

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

Държавен бюджет

Непрочетено мнение от 19 »

Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджета за 2020 г.

Парламентът прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2020 г., информира БТА.

Промените предвиждат дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева.

Променената бюджетна рамка и новият таван на държавния дълг бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати. "Против" бяха само от БСП.

Максималният съвкупен номинален обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари се увеличава от 8 млрд. евро на 10 млрд. евро.

Предвидени са 1,4 млрд. лева трансфер към държавното обществено осигуряване, респективно към фонд "Безработица", за обезпечаване на плащанията на съкратени работници и служители и за осигуряване на мярката "60 на 40" за подпомагане на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие /ББР/ със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР. По този начин ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три поредни месеца по 1500 лева месечно безлихвен кредит, с гратисен период от 5 години и срок на погасяване 10 години.

За сега останалата част от одобрения нов лимит на държавния дълг от 10 млрд. лева ще бъде ликвиден буфер, а финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда да не се стига до изтеглянето на цялата сума, но посочи, че са отворени всичките възможности - на вътрешния и външен пазара, както и от международни финансови институции, предаде БНР.

Разработва се и всеки момент ще бъде пусната програма, насочена към малкия бизнес, който също ще има право да получава безлихвен кредит със сериозен гратисен период от 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на своята дейност, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ по време на дебатите.

Kalin
Мнения: 267
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 10:38 pm
x 24
x 30

Re: Държавен бюджет

Непрочетено мнение от Kalin »

Лично аз очаквах по-голям спад. Явно икономиката още се държи и има сериозен буфер, щом бюджетът още е на плюс.
Бюджетният излишък в края на април намалява с 1,1 млрд. лв.


Бюджетният излишък към края на април намалява с около 1,1 млрд. лв. спрямо същия период на предходната година, сочат предварителни данни на Министерството на финансите.

То очаква към края на този месец превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде в размер на 1,587 млрд. лв., или 1,4 % от прогнозния БВП. За сравнение отчетеното превишение на приходите над разходите за същия период на 2019 г. бе в размер на 2,699 млрд. лв., или 2,3 % от БВП. Това означава, че съпоставено с 2019 г. бюджетното салдо се влошава номинално с 1,1 млрд. лева.

...

Бюджетното салдо по КФП на касова основа към месец март 2020 г. е положително в размер на 1,426 млрд. лв. и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на малко над 1 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 366,8 млн. лева.

Размерът на фискалния резерв към 31 март е 10,3 млрд. лв.
Цялата статия - на сайта.

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

Re: Държавен бюджет

Непрочетено мнение от 19 »

Типичен пример на поговорката - бели пари за черни дни. Още сме над водата.
Цялата статия - на сайта.
Коронакризата изведе бюджета на дефицит от над 352 млн. лева през май

Консолидираната фискална програма излиза на минус през май заради извънредните разходи, свързани с коронакризата, показват предварителните оценки на Министерството на финансите.

Очакваният дефицит за петия месец от годината е 352,8 млн. лева, съобщават от ведомството.

За периода януари – май бюджетът все още е на плюс, но излишъкът се стопява до 1,278 млрд. лева спрямо 1,631 млрд. лева през април и малко над 3 млрд. лева към края на май миналата година.

Аватар
19
Site Admin
Мнения: 188
Регистриран на: Чет Апр 02, 2020 2:58 pm
x 33
x 19

Re: Държавен бюджет

Непрочетено мнение от 19 »

Лично аз бих озаглавил статията с това, че бюджетното салдо за първите 5 месеца е все още положително.
Ако останем над водата в края на годината, ще е уникална реклама за страната ни.
Бюджетното салдо през първото полугодие се влошава с 1,7 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КПФ) за първото полугодие се влошава с 1,7 млрд. лв. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Министерството на финансите.

На база предварителни данни към юни то очаква превишението на приходите над разходите да бъде в размер на 1,564 млрд. лв., докато през първото полугодие на миналата година то е било в размер на 3,223 млрд. лв.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към юни се очаква да бъдат в размер на 48,2 на сто от актуализирания годишен разчет. Съпоставени със същия период на предходната година, приходите се забавят, което е следствие от негативните ефекти върху постъпленията при всички основни видове данъци от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с разпространението на COVID-19.

Изпълнението на актуализирания годишен разчет в частта на разходите по КФП за първото полугодие се очаква да бъде в размер на 41,4 на сто. По-ниското усвояване на разходите спрямо изпълнението на приходите е причината за формирането на текущо превишение на приходите над разходите към полугодието, поясняват от МФ.

...

Бюджетното салдо по КФП на касова основа към края на май е положително в размер на 1,3 млрд. лв. и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 825,7 млн. лв. и по европейските средства в размер на 487,6 млн. лева.

Размерът на фискалния резерв към 31 май е 10,2 млрд. лв.

Публикувай отговор